DEN HELDER - Donderdagavond 8 november komt Hans Nauta naar School 7 om te vertellen over de luchtoorlog boven Den Helder. Het is niet de eerste keer dat deze lezing op het programma van de bibliotheek staat. Nauta komt op verzoek terug omdat er nog steeds veel belangstelling voor dit onderwerp is. Den Helder was de meest gebombardeerde stad in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk vanwege marinewerf Willemsoord. Al vrijwel vanaf het begin van de oorlog werd Den Helder aangevallen, hetgeen niet zonder gevolgen bleef voor de inwoners en de stad. Maar de directe nabijheid van vliegveld De Kooy en de luchtafweerbatterijen lokte ook menige luchtaanval uit. In het latere gedeelte van de oorlog waren de scheepskonvooien in het Marsdiep een belangrijk doelwit.


Tijdens deze lezing worden minder bekende en nooit gepubliceerde achtergronden van deze luchtaanvallen toegelicht. Ook vliegveld De Kooy, de luchtafweer, radarstellingen en enkele bijzonderheden rondom neergestorte toestellen komen aan bod. De lezing wordt ondersteund door een grote hoeveelheid beeldmateriaal in de vorm van unieke (lucht)foto’s en stukjes Duits en Engels filmmateriaal van onder andere De Kooy en aanvallen op konvooien in het Marsdiep die nog nooit op televisie of internet vertoond zijn.

Hans Nauta doet al meer dan 30 jaar diepgaand onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven naar de luchtoorlog boven Noord-Holland. Recent kwam hij hierover aan het woord in het VPRO-programma Tegenlicht.

Lezing Hans Nauta op donderdag 8 november in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder, aanvang 19.30 uur, toegang 3,50. Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies van de bibliotheken.