ALKMAAR – “Ik Kan Vliegen” is de naam van het boek zoals ondernemer en avonturier Jeroen Komen dat vorig jaar liet uitkomen. Komen doet iets wat maar weinigen kunnen doen. Met zijn eigen kleine vliegtuigje reist hij kris-kras door Europa en tijdens de kick-off van een reeks theatervoorstellingen wist hij dit op boeiende en gepassioneerde wijze over te dragen aan het publiek.
Voor een zeer goed gevulde kleine zaal van Theater De Vest in Alkmaar begint voor Komen de eerste van zes voorstellingen waarin hij vertelt over zijn avonturen. Na het uitbrengen van zijn boek wist hij in samenwerking met Mondiavisueel een multimedia theatershow op te zetten en dat blijkt een goede greep. De vliegenier vertelt ruim twee uur over zijn belevenissen met het vliegtuigje dat hij ooit in Castricum kocht van een dame wiens man het zelf gebouwd had. De bouwer overleed helaas veel te vroeg waarna Komen het toestel overnam, en heeft hij nog steeds nauw contact met de weduwe die als eregast met genodigden plaats mocht nemen op de voorste rij tijdens de voorstelling.
Nu lijkt een voorstelling van een relatief onbekende man en zijn avontuurtjes niet het meest voor de hand liggend als men naar het theater gaat, maar het publiek geniet vanaf het moment dat Jeroen Komen zijn verhaal doet, ondersteund door prachtige foto’s en beelden. Komen weten het publiek al snel warm te krijgen door eerst wat luchtfoto’s te laten zien van Alkmaar waaronder die van het theater waar hij deze avond staat.
Vrijheid
Vrijheid is een woord wat regelmatig terugkeert als Jeroen Komen gepassioneerd vertelt over zijn reizen. Die vrijheid zocht hij al in zijn jonge jaren door verre reizen te ondernemen. In 1995 start hij een bedrijf wat uitgroeit tot een succes. Zo zeer dat hij zijn sales manager vraagt om algemeen directeur te worden, zelf een stap opzij doet, om nog meer naar die gekoesterde vrijheid te gaan zoeken. Met een vliegbrevet op zak komt hij in 2009 in contact met Mieke van den Boogaard uit Castricum wiens man voor zijn overlijden een vliegtuig heeft gebouwd. Behalve enkele testvluchten kon Van den Boogaard zijn brevet wegens ziekte niet meer halen, maar Komen heeft al snel als doel om de droom van de bouwer waar te maken. Of zoals hij schetst in zijn boek: ‘De bevlogenheid van Jan vormt de basis voor mijn bevlogenheid.’
Bevlogenheid
Die bevlogenheid is duidelijk hoorbaar op het podium als Komen vertelt over de kleinste vliegveldjes van Europa, als hij landt in weilanden in Engeland, in de problemen komt in mistig Frankrijk of tijdens het vliegen een deur kwijt raakt in Moldavië. Het blijkt dat Komen de grenzen van de vrijheid op zoekt door te ontsnappen aan gevaren, maar ook hele bijzonder mensen ontmoet op afgelegen plekken. Daarnaast maakt Komen, die eveneens een gepassioneerd fotograaf is, vele duizenden luchtfoto’s waarbij het “in hokjes en kaders leven” en de drang naar vrijheid regelmatig naar voren komen. Op de juiste momenten doet Komen telkens een stap opzij van het podium waardoor het publiek kan genieten van de foto’s en beelden op het grote scherm ondersteund door passende muziek.
Na twee uur wordt een groot applaus zijn deel en de vliegenier vertelt na afloop te hebben genoten van zijn première. ‘Ik heb wel vaker kort voor een groot publiek gestaan, maar nooit twee uur lang. Op enkele kleine versprekingen na ging het prima en daarbij improviseer ik ook veel. Een tekst uit het hoofd leren en twee uur lang opdreunen is niets voor mij. Ik wil ook interactie, maar bovenal dat de mensen proeven dat dit mijn passie is.’ Het gepassioneerde is bij ons in ieder geval zowel door het boek als de voorstelling in Alkmaar dubbel en dwars over gekomen.
Jeroen Komen en Mondiavisueel brengen de theatervoorstelling “Ik kan vliegen” nog t/m 20 maart in Steenwijk, Oosterhout, Doetinchem, Rijswijk en Houten.
Kijk hier voor een link naar de data en ticketverkoop.