DEN HELDER - Ook in het najaar gaat KopGroep Bibliotheken door met het organiseren van virtuele kunstreizen. Op woensdag 13 oktober om 19:30 gaat de eerste reis naar de prachtige stad Maastricht. De deelnemers worden tijdens deze online lezing rondgeleid door Wouter Maas van Bureau Boeiend. Aan de hand van mooie beelden vertelt hij over de bewogen geschiedenis van de stad.
Van Romeinse nederzetting naar stad met ‘buitenlandse’ allure
In de prachtige stad aan de Maas is er genoeg te bekijken. Maastricht begon ooit als Romeinse nederzetting en veranderde in de middeleeuwen in een belangrijk religieus centrum met kunstproductie van hoge kwaliteit. Eerder werd de stad ingevallen door verschillende Germaanse stammen, geplunderd door Vikingen en kende de stad meerdere Franse belegeringen. De mythische d’Artagnan heeft aan de stadsmuren zijn laatste adem uitgeblazen.
Dat Maastricht tijdens de Belgische revolutie in 1830 Nederlands bleef mag een klein wonder heten en dat ze zich daarna van smerige industriestad ontwikkelde naar een prachtige stad met ‘buitenlandse’ allure misschien nog meer. Internationaal werd Maastricht op de kaart gezet met het ondertekenen van het Verdrag van Maastricht, waardoor wij nu met de euro betalen. Een stukje Nederland gevangen tussen België en Duitsland: ‘buitenlandser’ kan niet.
Hoe werkt het?
Deelnemers volgen de lezing thuis via het makkelijk te gebruiken programma Zoom. Ze zien alle afbeeldingen en horen de spreker praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om hem vragen te stellen. Kaarten zijn voor 5 euro te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl