Wat ruim 20 jaar geleden begon met de inrichting van Zandpolder 1, 2 en 3, krijgt nu een vervolg. Met de afronding van Zandpolder 5 en de start van Zandpolder 4 ontstaat steeds meer aaneengesloten natuur. Door de recente aankoop van Zandpolder 6 groeit het totale natuurgebied uiteindelijk naar 29 hectare.
Eerste contouren Zandpolder 5 al zichtbaar
De eerste contouren van Zandpolder 5 zijn inmiddels goed te zien in het landschap. Landschap Noord-Holland merkt dat de natuur zich hier snel ontwikkelt en verwacht dat de eerste vogels het gebied snel ontdekken. Om de voortgang van de werkzaamheden in Zandpolder 4 te waarborgen, wordt – in overleg met de Omgevingsdienst – tijdens het broedseizoen doorgewerkt. Ecologen begeleiden dit proces nauwkeurig van begin tot eind om verstoring van eventueel aanwezige natuurwaarden te voorkomen.
Leefgebied voor bijzondere planten en dieren
In eerdere delen van de Zandpolder (1,2,3) heeft Landschap Noord-Holland bloemrijke graslanden, orchideeën, lage duintjes en ondiepe plassen aangelegd. Dankzij de unieke combinatie van zoet en zilt water is hier een rijke biodiversiteit ontstaan. Boswachter Tim Zutt vertelt: “Elk jaar zien we nieuwe soorten verschijnen. Botanisch is de Zandpolder een bijzonder gebied, met inmiddels negen soorten wilde orchideeën. Bovendien is de ligging uniek: slechts één rij duinen scheidt het van de zee, wat je bijna nergens anders in Nederland ziet.”
Zandpolder 4 en 5: broedeilandjes en keverbanken
Zandpolder 4 krijgt een open waterpartij met drie schelpeneilandjes die veilige broedplaatsen bieden aan vogels. Om de biodiversiteit te versterken, worden keverbanken aangelegd: verhoogde stroken met kruidenrijk gras en laag struikgewas, ideaal voor insecten én vogelsoorten zoals de patrijs en fazant. Zandpolder 5 is een vochtig, glooiend natuurgebied dat via kwelwater uit de duinen in verbinding staat met Zandpolder 1. Dit zorgt voor optimale omstandigheden voor wilde orchideeën en andere soorten die gedijen in natte duinvalleien.
Een belangrijk gebied voor kustvogels
De ligging langs de kust maakt de Zandpolder een belangrijke tussenstop voor vogels die op doortrek zijn. Het gebied biedt rust, voedsel en veilige broedgelegenheid. Tegelijkertijd kunnen bezoekers straks heerlijk genieten van dit groeiende natuurgebied. Met de uitbreiding van Natuurgebied de Zandpolder wordt ook een belangrijke versterking gerealiseerd van het Natura 2000-gebied de Noordduinen. Landschap Noord-Holland zet zich hiermee in voor een robuust en toekomstbestendig landschap waar natuur en recreatie hand in hand gaan.
Financiering project: door Provincie Noord-Holland