ALKMAAR – Het Regionaal Archief in Alkmaar roept mensen op materiaal in te leveren dat een beeld geeft van de coronacrisis. Het coronavirus heeft een enorme impact op de hele samenleving. Het archief vindt het belangrijk zoveel mogelijk materiaal uit deze periode te bewaren, zodat de historici van de toekomst een goede indruk kunnen krijgen van deze tijd en hoe de mensen van nu die beleefd hebben. Inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen in de regio worden daarom verzocht onder meer foto's, filmpjes en geschreven documenten in te sturen die tekenend zijn voor de situatie.
Het Regionaal Archief bouwt een (digitale) collectie op over het coronavirus en de gevolgen daarvan in de regio en vraagt daarbij het publiek om hulp. Het archief zoekt materiaal dat laat zien wat typerend is voor deze tijd: persoonlijk materiaal en materiaal dat voortkomt uit onder meer buurtinitiatieven en lokale acties, documentatieprojecten of online-platforms. Dat kunnen foto's of filmpjes zijn van het leven in de regio tijdens de coronacrisis, maar ook bijvoorbeeld geschreven documenten die iets vertellen over de impact van het coronavirus, briefjes, blogs of dagboeken, posters, tekeningen, of zelfs muziek.
Inwoners, organisaties en bedrijven uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel kunnen het materiaal aanbieden aan het Regionaal Archief op regionaalarchief.nl/corona. Meer informatie daarover is te verkrijgen viacorona@archiefalkmaar.nl.
Directeur van het Regionaal Archief Paul Post: 'Door het verzamelen van dit materiaal proberen we deze bizarre tijd vast te leggen. Het komt misschien vreemd over om daar al tijdens de crisis, terwijl mensen wel wat anders aan hun hoofd hebben, mee te beginnen. Maar uit het verleden hebben we geleerd dat het van groot belang is om hiermee in dit soort situaties vroeg te starten, om een zo compleet mogelijk beeld te bewaren.'
De archieven van lokale overheden en verwante organisaties, waarin ook veel informatie rond de coronacrisis is vastgelegd, worden al bewaard bij het Regionaal Archief. Het archief stelt zelf ook berichten uit kranten, digitale nieuwsbronnen en sociale media veilig voor bewaring.