DEN HELDER - Op 27 februari wordt het jubileumseizoen bij ijssalon Wim Laan ingeluid met de officiële ontvangst van het predicaat Hofleverancier. “Een kroon op ons werk” noemt Wim Laan het, die als vierde generatie het ijs bereidt in de oudste ijssalon van Nederland.

Trots vertelt Wim Laan, eigenaar van gelijknamige ijssalon Wim Laan in Den Helder, hoe het 125 jaar geleden allemaal begon: “Mijn overgrootvader begon als groenteboer met het verkopen van ambachtelijk vanille roomijs. Inmiddels zijn er generaties groot geworden met Laan-ijs”. Extra bijzonder: er wordt slechts één smaak ijs verkocht gebaseerd op een geheim familierecept.

Wim nam de ijssalon 25 jaar geleden over van zijn oom en tante. “Er is in die tijd veel veranderd, maar één ding blijft onveranderd: de smaak. We bereiden al vier generaties lang één smaak vanille roomijs.” In de kop van Noord-Holland is Laan-ijs een waar begrip, “We hebben ook trouwe klanten uit binnen- en buitenland die tijdens vakanties altijd even langskomen”.

Op de vraag of hij nooit heeft nagedacht over het introduceren van nieuwe smaken antwoordt Wim volmondig: “Nee, onze kracht is dat we al 125 jaar dagelijks vers vanille roomijs bereiden dat mensen lekker vinden. Ik zeg dan zelf ook altijd, “schoenmaker blijf bij je leest.” Wel combineren we het ijs voor coupes met bijvoorbeeld fruit, chocola of zelfgemaakte nougat”. Sinds een aantal jaar is het vanille roomijs ook verkrijgbaar in diverse supermarkten in en rondom Den Helder.
Wim heeft zin in aankomend jubileumjaar: “We hebben diverse activiteiten gepland voor aankomend jaar waarbij een jubileumcoupe natuurlijk niet mag ontbreken.” Wat zijn volgende doel is na het ontvangen van het predicaat Hofleverancier? “Eerlijk gezegd heb ik niet echt een volgend doel, ik wil mensen blijven verblijden met ons ijs.” antwoordt hij lachend.