DEN HELDER - Ontdek het verhaal van Den Helder al wandelend aan de hand van tien historische vertelpunten langs de Marsdieproute van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Sta stil bij verschillende culturele hoogtepunten en luister naar ervaringsverhalen van inwoners van de stad. De route is op donderdag 17 en vrijdag 18 juni geplaatst door ontwikkelingsmaatschappij Zeestad. Het vertelpunt in het Julianapark wordt enkele weken later geplaatst.
Verhalenmakers De Nieuwe Collectie nemen wandelaars in deze route mee in het verhaal over de strijd tegen het water, de cultuurhistorie en de maritieme en militaire geschiedenis. Vissers, redders, scheepstimmerlui en de marine hebben in 200 jaar van het dorpje Helder een stad gemaakt. Tot de Tweede Wereldoorlog beleeft Den Helder gouden jaren. Na de oorlog moet de zwaar gebombardeerde stad herbouwd worden. Er zijn nieuwe wijken bij gekomen en de marinewerf is veranderd. Maar Den Helder is nog altijd een stad met een sterke band met het water.
Op de meeste plekken op de ruim vier kilometer lange route kunnen wandelaars reportages beluisteren over de stad. Ze nemen hen mee naar het verleden van Den Helder. Deze mini-documentaires met inwoners zijn gemaakt door Tjitske Mussche. Daarnaast zie je via kijkers bijvoorbeeld ook de verandering van de Beatrixstraat, een historisch panorama van de chique Hoofdgracht of de wegwijzer naar voormalige bestemmingen bij Lands End. Alle vertelpunten zijn vormgegeven door Platvorm, ontwerpers van tentoonstellingen en vervaardigd door Expotise.
Verhalen van inwoners
De mini-documentaires duren 1 minuut en daarin komen Nieuwediepers aan het woord over de plek waar de wandelaar staat. Zo vertelt Ann Lengers over haar leven in de binnenstad, Ko Minneboo over de Visbuurt, Kees Grotewal over het leven als Werviaan. Hans Endeburg vertelt over zijn tijd als matroos op het Lichtschip en onder andere de heimwee aan boord: “Je kon met noordenwind heel vaag Den Helder met een verrekijker zien. Dat was weleens niet leuk, want in juli was de kermis hier en dan kon je die zien. Dan had je het weleens een beetje moeilijk, want dan zat jij daar op zee. Met water, rondom water. De horizon en water.”
Een ommetje
De route is als een ‘ommetje’ te lopen. Vanuit het station loop je over de Beatrixstraat richting Willemsoord. Daarna over de oude Rijkswerf richting de dijk. De wandeling gaat tot de locatie van het voormalige ’t Huys Tijdverdrijf en via het Stadspark naar het station.