DEN HELDER - Op maandag 25 juni vindt van 16.00-18.00 uur de officiële opening van WijkLeerbedrijf Den Helder plaats. De samenwerkingspartners van het WijkLeerbedrijf nodigen professionals uit zorg en welzijn, wijkbewoners en andere geïnteresseerden van harte uit om deze opening met ons te vieren. Het belooft een gezellige middag te worden met mooie woorden van burgemeester Koen Schuiling en een vraaggesprek tussen wethouder Pieter Kos en enkele deelnemers. Drankjes en hapjes worden verzorgd door de deelnemers. Het WijkLeerbedrijf combineert re-integratie met informele hulpverlening in Nieuw Den Helder.
Met de oprichting van het WijkLeerbedrijf is er een extra voorziening in de wijk Nieuw Den Helder gekomen voor wijkbewoners en mensen die re-integreren richting een baan in de zorg. 20 Mensen volgen sinds maart 2018 in het WijkLeerbedrijf de opleiding Dienstverlening Helpende zorg en welzijn, een opleiding op mbo niveau 2. Eén dag per week krijgen ze les van docenten van ROC Kop van Noord-Holland. Daarnaast doen zij waardevolle praktijkervaring op door informele hulp te bieden aan wijkbewoners die dat nodig hebben (zoals samen naar buiten gaan, boodschappen doen, gezelschap houden, samen koken) en te ondersteunen bij activiteiten in de wijk. Ook doen ze een zorgstage, zodat ze goed voorbereid de arbeidsmarkt op kunnen. Dit leer- en werktraject duurt twee jaar. Aan het eind van het traject halen de deelnemers hun diploma en gaan ze aan de slag in een betaalde baan in de zorg.
Het WijkLeerbedrijf is tot stand gekomen door de inspanningen en samenwerking van de gemeente Den Helder, zorggroep Tellus (initiatiefnemer), ROC Kop van Noord-Holland en Calibris Advies. Ook Omring heeft zich onlangs aangesloten als samenwerkingspartner.
Inmiddels zijn er 24 WijkLeerbedrijven in Nederland. De groeiende vraag uit de arbeidsmarkt naar personeel in de zorg wordt gekoppeld aan het inzetten van inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Bovendien functioneert het WijkLeerbedrijf als voorziening voor informele hulp. Deelnemers komen wekelijks over de vloer bij ‘hun’ cliënten in de wijk, gedurende een jaar.
Zo leveren zij een bijdrage aan:
- het bestrijden van eenzaamheid;
- het ontlasten van mantelzorgers waar dat kan;
- het mogelijk maken dat inwoners langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
Inwoners die hulp ontvangen wordt gevraagd een wederdienst te leveren aan de deelnemers van het project. Bijna iedereen is namelijk in staat om, hoe klein het soms ook lijkt, iets terug te doen wat van grote waarde voor de deelnemer is.
Denk aan:
- Hulp bij het maken van huiswerk en/of een planning;
- Oefenen in rekenen en Nederlands, praktijkexamens en -opdrachten oefenen;
- Vaardigheden aanleren zoals koken en ramen zemen;
- Tonen van interesse in de voortgang van de opleiding en leefomstandigheden van de deelnemer.