DEN HELDER - Ter ere van de Maand van de Geschiedenis wordt er op 31 oktober om 19.30 uur in School 7 een lezing gegeven over één van de bekendste redders van schipbreukelingen uit de Nederlandse geschiedenis: Theodorus Rijkers.


Theodorus "Dorus" Rijkers (Den Helder, 27 januari 1847 - 19 april 1928) is een van de bekendste redders van schipbreukelingen uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn grootste faam als redder verwierf hij in 1887 met een aantal barre tochten als schipper op een zelf richtende roeireddingboot van het reddingstation Nieuwediep naar de Duitse bark Renown. Hij was van oorsprong visser en is vooral bekend geworden als "de Heldersche Mensenredder", symbool bij wervingsacties voor Nederlandse redders en reddingmaatschappijen.

De lezing wordt gegeven door Dennis Breen, geboren en getogen in de gemeente Den Helder en woonachtige in Julianadorp. Als kind was hij al erg geïnteresseerd in (lokale) geschiedenis. Dennis Breen: “De reden dat ik deze lezing geef is dat ik zeer onder de indruk was van hoe iemand als Theodorus Rijkers zijn leven op het spel zet om iemand anders te willen redden. Dat dit niet zonder gevaar was wordt gaandeweg duidelijk in de presentatie. Ik zal laten zien dat geschiedenis allesbehalve stoffig en saai is.”

De Maand van de Geschiedenis
Innovatie is van alle tijden. Daarom brengt de Maand van de Geschiedenis in oktober een ode aan de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen. Aan de alfa’s en de bèta’s, de boekenwurmen en de avonturiers. Da Vinci, Spinoza, Einstein: sommigen worden wereldberoemd. Velen blijven onbekend. Van cassette tot chipmachine en van deltawerken tot microscoop. De wetenschap biedt oplossingen en hoop, maar ligt ook onder vuur.

Het Reddingsmuseum
Wil je meer weten over het Nederlandse reddingwezen? Bezoek dan het Nationaal Reddingmuseum ‘’Dorus Rijkers’’ op Willemsoord, dat vernoemd is naar deze Helderse held. Het museum, dat maar liefst drie verdiepingen telt, neemt je mee in het reilen en zeilen van het Nederlandse reddingwezen, van toen tot nu.

Kom je ook?
Kaarten zijn te koop voor € 2,50 per stuk op de website van de bibliotheek (www.kopgroepbibliotheken.nl/activiteiten) of aan de balie in School 7.