DEN HELDER - Maak kennis met de kunstenaar die eigenlijk geen introductie nodig heeft: Frans Hals. Kunsthistoricus Wouter Maas van Bureau Boeiend vertelt op woensdagavond 28 februari om 19.30 uur in School 7 over het leven en oeuvre van de beroemde schilder, die bekend staat om zijn losse streken met het penseel en rozige, lachende gezichten.
Frans Hals werd in 1582 geboren in Antwerpen en kwam, na de val van de stad voor de koningsgezinde troepen, terecht in Haarlem. Daar werd Hals lid van het gilde en specialiseerde hij zich in portretten. Voor Haarlemse schutterijen maakte hij meerdere groepsportretten. Ook schilderde hij regenten, echtelieden en onbekende mensen. Zijn losse schilderstijl en de soms ongedwongen composities vielen in de smaak bij de negentiende-eeuwse impressionisten. Toen hij in 1666 overleed, had hij met zijn stijl meerdere collega’s beïnvloed en zelfs postuum zou zijn roem een lang leven beschoren zijn.
De lezing In deze lezing krijgen de deelnemers een inleiding op het leven en het oeuvre van Frans Hals. Ook worden werken getoond en besproken van Hals’ collega’s, zoals Adriaen Brouwer, Judith Leyster en Johannes Verspronck. Wie zijn oeuvre in levende lijve wil bewonderen, kan terecht bij het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum toont tussen 16 februari en 9 juni zo’n 50 werken van Frans Hals. Deze lezing is een goede voorbereiding voor het museumbezoek.
Een kaartje voor de lezing kost € 7,50. In de pauze is er gratis koffie of thee. Kaarten zijn te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl.