DEN HELDER - Een feestelijk moment donderdag 23 juli in het Gouden Kans project. De jongeren die in Den Helder zijn gestart, hebben de zogeheten Maatschappelijke Diensttijd afgerond. Gedurende 6 maanden doorliepen ze een persoonlijk ontwikkelingstraject met workshops, trainingen en hun inzet bij een maatschappelijke opdracht. Van wethouder Pieter Kos van de gemeente Den Helder ontvingen zij het welverdiende certificaat en de felicitaties. ‘In zes maanden je leven veranderen? Deze deelnemers hebben onder moeilijke omstandigheden laten zien dat dit kan. Met een praktische opdracht, gekoppeld aan samen leren over je talenten, hebben ze hun eigen weg gevonden. Vaak een perspectief dat ze komende jaren gaan waarmaken via het starten van een opleiding. Ik ben trots op deze doorzetters!’ aldus wethouder Pieter Kos.

De jongeren doorliepen gedurende een half jaar een leerzaam traject. Ze deden ondernemersvaardigheden op met trainingen als; Design Thinking en Community Building. Volgden praktische workshops als fotograferen met je mobiele telefoon en Mindfulness. En kregen met behulp van persoonlijke coaching steeds meer inzicht in hun talenten en drijfveren. De kennis die de jongeren opdeden, konden ze gelijk toepassen bij de lokale gastorganisaties, onder andere de Helderse Vallei, Triade en de Tienerhuiskamers, voor de maatschappelijke opdracht. De komst van corona had impact, maar gelukkig kon het programma online worden voortgezet.

Maatschappelijke opdracht
Voor de uitvoering van de maatschappelijke opdracht vroeg de komst van corona meer creativiteit. Omdat de jongeren niet meer op locatie mochten komen, werden de opdrachten aangepast en ook online opgepakt. Het team dat hun opdracht deed bij de Helderse Vallei is door middel van een uitgebreid onderzoek op zoek gegaan naar welke onderwerpen jongeren interessant vinden, via welke weg ze het best te bereiken zijn en wat werkt om hun aandacht te trekken. Hun bevindingen en adviezen presenteerden ze aan de Helderse Vallei in de vorm van een protocol. Ook de tienerhuiskamers werden gesloten en de vrijwilligers waren thuis. De Gouden Kans jongeren die hier aan de slag waren, hebben toe gewerkt naar een handboek voor het werven van vrijwilligers, gebaseerd op de ervaringen van huidige vrijwilligers en hun eigen onderzoek.

Ervaringen
De deelnemers koppelden tijdens de feestelijke afsluiting hun ervaringen aan elkaar terug: 'Superleuke en leerzame workshops', ‘ik heb mijn grenzen leren aangeven en ontdekt waar mijn talenten liggen', 'ik ben geïnspireerd om de wereld nog beter en duurzamer te maken’, 'Ik weet nu welke opleiding ik wil volgen', ‘dankzij de groep ben ik gegroeid', 'ik heb geleerd dat ik er voor een ander wil zijn' en ga zo maar door. Een mooie opbrengst, waaruit duidelijk werd dat iedereen klaar is voor een volgende stap.

Ook mee doen?
Na de zomervakantie starten weer twee nieuwe groepen in het Gouden Kans project, op 24 augustus in Alkmaar en op 2 september in Schagen. Heb je hier interesse in? Kijk dan gauw op www.goudenkansproject.nl voor alle informatie en om je aan te melden.

Betrokken organisaties
Het Gouden Kans project vindt plaats in Noord-Holland Noord en is onderdeel van MDT (Maatschappelijke Diensttijd). Het loopt van 1 oktober 2019 tot 1 oktober 2021. In die tijd kunnen acht groepen jongeren deelnemen. RPAnhn coördineert het project. De uitvoering wordt opgepakt door MEE & de Wering, Starters4Communities, Calibris en Parlan. Met deze organisaties hebben we een goede mix voor wat betreft de inhoud van het programma en begeleiding voor een brede doelgroep jongeren. Het project krijgt financiering vanuit het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van de Ministeries VWS, OC&W en SZW.