DEN HELDER - Op vrijdag 1 november 2024 is het 10 jaar geleden dat door de geestelijke verzorging bij de marine in Den Helder een Cross-of-Nails (Nagelkruis) in ontvangst werd genomen. Dit nagelkruis, afkomstig uit de Engelse stad Coventry, kent een bijzondere achtergrond en helaas ook een pijnlijke actualiteit.


In het begin van de Tweede Wereldoorlog is Coventry zwaar gebombardeerd door nazi-Duitsland, waarbij ook de grote kathedraal verwoest werd. In de smeulende restanten van de kathedraal lagen op de vloer 2 grote geblakerde balken, afkomstig uit het dak, precies in de vorm van een kruis. Dit werd gezien als teken van hoop. Op basis hiervan is later van grote middeleeuwse spijkers die ook uit het dak afkomstig waren een zogenaamd ‘nagelkruis’ gemaakt, een cross-of-nails. Als symbool van verzoening werden kort na de oorlog de eerste nagelkruisen vanuit Coventry overhandigd aan kerkgenootschappen in Duitse steden die door geallieerde bombardementen waren verwoest. Dit nagelkruis is na de oorlog symbool geworden voor een internationale verzoeningsbeweging die tot op de dag van vandaag groeit. Als teken van lidmaatschap van deze beweging worden nog steeds wereldwijd nagelkruisen uitgereikt aan plaatsen die zwaar getroffen zijn door oorlogsgeweld, inmiddels zijn dat er meer dan 200. Zo zijn ook in Nederland verschillende steden lid van de verzoeningsbeweging en mocht in Den Helder 10 jaar geleden een nagelkruis in ontvangst worden genomen, want de marinestad is de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen geweest door bombardementen.

Het lidmaatschap houdt in dat wekelijks op vrijdagmiddag om 12 uur het Coventrygebed gebeden wordt, een vast gebed voor vrede en verzoening. De eerste jaren vond dit gebed in Den Helder plaats bij de geestelijke verzorging op het marine-terrein. Na overleg met de toenmalige burgemeester Koen Schuiling en met vertegenwoordigers van plaatselijke kerken is het nagelkruis met het gebed gaan circuleren over verschillende kerkgenootschappen in Den Helder. Als teken van betrokkenheid van de gemeente heeft toen eerst eenmalig het Coventrygebed plaatsgevonden in de raadszaal van het stadhuis. Sindsdien wordt elke 2 maanden in een andere kerk het Coventrygebed gehouden en circuleert het nagelkruis door heel Den Helder, waarbij 15 tot 20 mensen wekelijks deelnemen aan het gebed dat voor iedereen toegankelijk is. Zo wordt op meer dan 200 plaatsen wereldwijd elke vrijdagmiddag om 12 uur plaatselijke tijd hetzelfde gebed voor vrede en verzoening gebeden. En gezien de huidige spanningen in de wereld is dit gebed helaas nog steeds uiterst actueel.

Op vrijdag 1 november wordt tijdens het Coventrygebed, dat dan plaatsvindt in de Vredeskerk, aandacht besteed aan 10 jaar bidden voor vrede en verzoening in Den Helder. Iedereen is van harte welkom! Vanaf 11.00 uur is de kerk open en staat de koffie klaar. Om 11.30 uur wordt een inleiding gehouden over 10 jaar Coventrygebed in Den Helder en om 12.00 uur vindt het gebed plaats. Voorganger daarbij is ds. Fred Omvlee, ook wel bekend als de Elvis-dominee. Het verdere verloop van het programma moet nog definitief worden vastgesteld, maar vermoedelijk gaat ’s middags tot uiterlijk 2 uur voor belangstellenden een ronde-tafeldiscussie plaatsvinden over de concrete waarde van het gebed voor vrede en verzoening in deze tijd.

Voor aanmelding (t/m 24 oktober): Mevr. Joanne Matulis, secretaris Coventrygebed Den Helder via coventrydh@outlook.com

https://www.coventryberaad.nl/kerkpagina&kerk=5