Gemeente Den Helder stelt € 20.000 beschikbaar voor het broodnodige herstel van de klokkentoren van basisschool Floriant in Tuindorp. De historische toren, die deel is van een gemeentelijk monument, is een symbool in de wijk. Het herstel van het metselwerk is belangrijk voor het behoud van het cultureel erfgoed van Den Helder.
De 17 meter hoge klokkentoren is beeldbepalend voor haar omgeving. Doordat de buurt geen eigen kerk (met toren) heeft, is de klokkentoren een belangrijk oriëntatiepunt. De klok in de klokkentoren is opgeknapt en werkend gemaakt door vrijwilligers, die er hun ziel en zaligheid in hebben gestopt. Het grootste probleem is nu nog de toren zelf. Het metselwerk is dusdanig slecht dat het in de toren vochtig is, waardoor het uurwerk gevaar loopt op beschadiging.
Wethouder Pieter Kos onderkent het belang van het behoud van erfgoed in Den Helder: ‘Voor de identiteit en het verhaal van Den Helder is het belangrijk dat dit icoon van basisschool Floriant in stand blijft. Om dit te ondersteunen heeft de gemeente besloten om € 20.000 toe te wijzen voor herstel van het metselwerk van dit monument. Zodat het behouden blijft voor toekomstige generaties.’
Basisschool Floriant is de nieuwe naam voor de Tuindorpschool, die in 1931 is gerealiseerd om voorzieningen voor de groeiende bevolking van Den Helder te realiseren. Het gebouw, met kenmerken van de Amsterdamse School, is ontworpen door Albert Dokter. Albert Dokter was architect en directeur van Gemeentewerken. Van zijn hand zijn ook de verbouw van het weeshuis aan de Kerkgracht, de Zeevaartschool aan het Ankerpark en de Postbrug. Het gebouw bevat vele waardevolle elementen, waaronder uniek metselwerk en glas in lood ramen van Willem Bogtman.