DEN HELDER - Helaas krijgen steeds meer mensen te maken met online criminaliteit. Bent u ook slachtoffer hiervan (geweest)? Burgemeester De Boer: "Met uw verhaal kunt u (anoniem) andere mensen waarschuwen voor de gevaren van cybercriminaliteit en helpen voorkomen dat er nog meer slachtoffers komen."

Het slachtoffer spreekt

‘Het slachtoffer spreekt’ is een project van NH Samen Veilig (NHSV). 32 gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie werken samen om inwoners digitaal meer voor zichzelf op te laten komen tegen online criminaliteit. Bezoek www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie.

U kunt uw ervaring mailen naar info@nh-sv.nl. Zij gaan vertrouwelijk met uw informatie om. Eerst neemt een werknemer contact met u op. Diegene bekijkt, samen met u, hoe uw verhaal anderen kan helpen tegen slachtofferschap van cybercriminaliteit.

Iedereen loopt risico

Het totaal aantal meldingen en aangiften van cybercriminaliteit in de politie-eenheid Noord-Holland steeg in 2021 met ruim 30 procent, van 2910 naar 3796. De totale schade bedraagt miljoenen euro’s. ‘Bankhelpdeskfraude’ is bijvoorbeeld een groeiend probleem. Met software krijgt de crimineel controle over iemands apparaat (mobiel, tablet, computer, laptop, enzovoort ).Het lijkt daardoor alsof het slachtoffer zelf geld overmaakt. De bank ziet niet direct iets verdachts en het duurt langer totdat de bankrekening van de crimineel wordt geblokkeerd.

Het is tegenwoordig niet de vraag of u in aanraking komt met cybercriminaliteit, maar juist wanneer. Slachtoffers zijn jong en oud, man en vrouw, praktisch en theoretisch opgeleid. Niet iedereen doet hier melding of aangifte van. De ervaring van de politie is dat slachtoffers vanuit een gevoel van schaamte hun ervaring niet delen; zelfs niet met hun familie, vrienden en kennissen. Burgemeester De Boer maakt duidelijk dat schaamte niet nodig is: ,,Het kan écht iedereen overkomen.”