DEN HELDER - Peter Schmidt wil nog een keer vlammen: vlak voordat hij afscheid neemt als adviseur brandpreventie bij de gemeente Den Helder geeft hij een lezing over brandveiligheid bij ouderen. Zorgverleners, vertegenwoordigers van zorginstellingen en woningbouwverenigingen maar ook particulieren zijn van harte welkom op dinsdag 20 november in het pand van de gemeente en de Rabobank aan de Verkeerstorenweg 3 in Den Helder. De lezing begint om 13.00 uur.

Ouderen zijn kwetsbaar bij het uitbreken van brand. Ze zijn vaker betrokken bij brand in huis en raken daarbij ook vaker gewond. Dat komt onder meer doordat zij een beginnende brand minder snel opmerken. Ongevallen kunnen eerder ontstaan doordat hun coördinatievermogen, balans, inschattingsvermogen en bewegingssnelheid vaak minder is. Ook kan de staat van de woning voor risico's op brand zorgen. Schmidt: “Ouderen moeten steeds langer zelfstandig in hun woning blijven wonen. Dat heeft tot gevolg dat er steeds meer ouderen het slachtoffer zijn van brand. Wat kunnen wij, buitenstaanders, hieraan doen? Vaak kun je door anders te denken en met simpele afspraken of voorzieningen zorgen voor een grotere en bredere brandveiligheid. En dus voor minder slachtoffers.”

Peter Schmidt kan het weten, hij is ervaringsdeskundige. In die zin dat hij 21 jaar brandweerman is geweest bij het Helderse brandweercorps. Na zijn tijd in de ‘buitendienst’ werkte hij 21 jaar als adviseur brandpreventie bij de gemeentelijke organisatie. Op 1 december gaat hij met vervroegd pensioen. “Ik maak mij al jaren sterk voor de brandveiligheid van ouderen en wil voor ik weg ben dit nog één keer goed onder de aandacht brengen. Bij professionals, maar ook bij onze inwoners. Want we kennen allemaal wel iemand die wat ouder is en nog alleen woont. Een beetje aandacht voor hun veiligheid kan heel wat ellende schelen”.

De lezing : ‘brandveiligheid ouderen, onze zorg’ duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis, opgave gewenst via p.schmidt@denhelder.nl Graag vóór dinsdag 13 november.