DEN HELDER - Wandel en fiets met een podcast door de geschiedenis van Den Helder en herontdek de stad. Burgemeester Jan de Boer is de verteller in de podcast ‘Herontdek Den Helder’, gebaseerd op de gebiedsbiografie ‘Den Helder, Zeestad op het Wad’. Wethouder Heleen Keur nodigt inwoners uit om foto’s te maken van de mooie en boeiende plekken die ze herontdekken, en deze te plaatsen op Ingesprek.denhelder.nl. Inwoners mogen daarop stemmen. De vijf mooiste foto’s zullen in juli zichtbaar zijn in de hele stad. De podcast is te beluisteren via verschillende platformen.

Waarom staat de Lange Jaap op de plek waar ‘ie nu staat? Wat zit er in de grond onder het winkelcentrum in De Schooten? Hoe komt het dat er allemaal van die grote gebouwen rond het stationsgebouw staan? Waar heeft het Loopuytpark zijn naam vandaan? In de vier wandelingen variërend in lengte van 5 tot 10 km en een fietstocht van 17 km krijgen inwoners alle antwoorden op deze en andere vragen.

‘Nieuwe kijk op Den Helder’

De burgemeester loodst inwoners via de podcast langs de soms moeilijk te ontdekken, goed verborgen, maar vaak spannende plekken die van Den Helder en omgeving zo’n boeiende stad maken. ‘Zelfs als je hier al lang woont, is er nog veel te ontdekken’, zegt Heleen Keur. ‘Deze wandelingen en de fietstocht met het verhaal erachter, geven je misschien een nieuwe kijk op Den Helder en het vele moois dat de stad te bieden heeft.’

Thema’s

Ze laten namelijk de rijke aspecten zien van de Helderse cultuur, historie en landschap:

  1. het eilandverleden met bijvoorbeeld de Grafelijkheidsduinen;
  2. de kustverdediging en landwinning waarbij je de paden op en de lanen ingaat;
  3. de maritieme geschiedenis met zijn handel, haven en helden;
  4. het militair bolwerk met de eeuwenoude, aangepaste en hergebruikte verdedigingswerken. Ze tekenden de militaire geschiedenis van de meest gebombardeerde stad van Nederland
  5. de stadsontwikkeling en wederopbouw van de stad na de Tweede Wereldoorlog. Met een flink aantal wijken en hoe een verwoeste stad op verschillende manieren heropgebouwd werd.

Op elke wandeling of fietstocht maak je ook kennis met typische Helderse kenmerken als de Nollen, het Refugium, de Hortus Overzee, het Dorus Rijkershofje, Fort Dirksz Admiraal, de Lange Jaap en nog veel meer.

#HerontdekDenHelder fotowedstrijd

De gemeente is heel benieuwd welke plekken #herontdekt worden door inwoners. Van 28 april tot en met 29 mei 2022 kunnen mensen deze uploaden op ingesprek.denhelder/herontdekdenhelder. Dat doe je in de categorie waarvan de foto is en er is ruimte om kort te beschrijven wat je aan die plek hebt #herontdekt. Inwoners mogen van 30 mei tot en met 12 juni de foto’s van voorkeur gaan liken. De week erna worden de vijf winnende foto’s – 1 per categorie - bekendgemaakt. Deze zijn van 11 t/m 24 juli zichtbaar in de hele stad via driehoeksborden. De gemeente hoopt ook dat iedereen foto’s deelt via social media met de #herontdekdenhelder (hashtag) en de categorie, zoals #eilandverledenDH #kustenlandDH #maritiemDH #militairDH #wederopbouwDH en zal die delen via haar accounts.

Uitnodiging startmoment 28 april

De start voor de wandelingen is donderdag 28 april om 13.30 uur vlak bij het startpunt van wandeling 4, de parkeerplaats naast de bioscoop op Willemsoord. Iedereen is van harte welkom. Wethouder Heleen Keur heet alle wandelaars welkom met koffie en wat lekkers en onthult haar eigen #herontdekdenhelder-foto. Deze zal ze als eerste plaatsen op ingesprek.denhelder/herontdekdenhelder. Daarna kunnen de wandelaars de podcast aanzetten en Den Helder herontdekken. De podcast kan beluisterd worden via verschillende platforms en zijn terug te vinden op www.denhelder.nl/gebiedsbiografie.

Gebiedsbiografie en de omgevingsvisie

De wandelingen en de fietstocht komen voort uit de gebiedsbiografie, “Den Helder, Zeestad op het Wad’, in opdracht van de gemeente gemaakt door bureau MOOI Noord-Holland. De gebiedsbiografie vertelt het geschiedenisverhaal van Den Helder, en laat zien hoe die geschiedenis nog steeds zichtbaar is in het huidige landschap, de stad en de dorpen. ‘We zijn een stad met geschiedenis, maar we maken met onze inwoners ook plannen Den Helder er in 2040 uit moet zien. Dat doen we met de omgevingsvisie. Dit verhaal helpt inwoners om daarover met ons in gesprek te gaan. Als je vervolgens al wandelend en fietsend en met de podcast de gemeente nog beter leert kennen, herontdekt zelfs, kun je voor jezelf bepalen wat je echt belangrijk vindt voor die toekomst.’ De meepraatmogelijkheden over de omgevingsvisie zijn te vinden op www.denhelder.nl/denhelder2040.

Alle informatie over de wandelingen, de flyer, het boekje en de podcast is te vinden op www.denhelder.nl/gebiedsbiografie.