DEN HELDER - De nieuwe coalitie is vanavond officieel gepresenteerd in schouwburg de Kampanje. Zeven partijen hebben elkaar beloofd het te zullen gaan doen de komende vier jaar. Volgens de deelnemers wordt er afgerekend met een flink aantal oude dossiers, maar er liggen nog uitdagingen genoeg: zo moet er bijna drie miljoen worden bezuinigd.
"We hebben jaren met elkaar overhoop gelegen en niet het goede voorbeeld gegeven", zegt Harmen Krul, fractievoorzitter van het CDA. "Dus we moeten dat terugwinnen door met ze te gaan praten. De buurt in te zijn, in de stad te zijn, te laten zien dat we kunnen samenwerken en dan zul je zien dat het lukt." Naast het CDA zitten Beter voor Den Helder, VVD, Seniorenpartij, Stadspartij, ChristenUnie en PvdA in de nieuwe coalitie.
Spanning
De coalitie-onderhandelingen liepen niet vanaf dag één gesmeerd. Nadat Beter voor Den Helder een formateur op pad had gestuurd, ging het zelf met andere partijen in overleg. Dat zorgde voor spanning met bijvoorbeeld het CDA. Maar alles werd glad getrokken en de formatie kwam daarna op stoom. "We zijn een tijd geleden met deze zeven partijen om tafel gegaan. De sfeer was meteen goed", vertelt fractievoorzitter Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder. "We hebben het uiteindelijk in een maand geregeld, dus dat is nog best snel.
Met twee grote taarten op tafel ondertekenden de partijen vanavond hun plannen voor de komende jaren. Eén van de hete hangijzers die al jaren de raad verdeelde is onder handen genomen. Er komt geen nieuw stadhuis, maar de gemeente verhuist zoals gepland naar het Kooypunt, op Willemsoord komt een tijdelijk loket voor publieke zaken, in de binnenstad moet daar een permanente plek voor komen."
"Het lijkt een simpel dossier, maar het heeft deze stad al bijna 30 jaar in zijn greep. Het verdeelt deze stad", vertelt Harmen Krul. "We hebben nu een oplossing gevonden die unaniem door de coalitie, door 23 raadsleden wordt gedragen en dat is hoe we samen willen werken."
Coffeeshops
De coalitie wil verder aan de gang met de bereikbaarheid via het spoor, maar ook via de wegen naar Den Helder en richting de TESO. Ook voor de coffeeshops moet nog een oplossing gevonden worden. De huidige locaties voldoen niet vanwege overlast. Er wordt gekeken of er één bijvoorbeeld kan verhuizen naar Willemsoord maar ook of het er niet minder moeten zijn.
Er moet wel flink bezuinigd worden: drie miljoen moet er gevonden worden. "Er zijn een paar maatregelen die waarschijnlijk pijn gaan doen", zegt Assorgia. "We gaan kijken of we dat ook bijvoorbeeld organisatorisch kunnen oplossen, waardoor we de pijn niet zo bij de inwoners van Den Helder hoeven neer te leggen."