DEN HELDER - Onze buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hebben afgelopen jaar op 3.670 incidenten gereageerd. 3.165 keer werd er een waarschuwing of boete uitgedeeld. In 282 gevallen volgde bestuursrechtelijke handhaving. Naast de ‘normale’ meldingen die wij als gemeente kregen, ontvingen de boa’s nog eens 152 assistentieverzoeken vanuit de politie en 71 keer werd er hulpverlening geboden bij andere gebeurtenissen, zoals eerste hulp bij ongevallen.

Burgemeester Jan de Boer: Onze boa’s hebben dus een hele belangrijke rol op straat. Ze zijn zichtbaar, aanspreekbaar, bieden hulp en dragen bij aan een schone, hele en veilige openbare ruimte. Door snel op meldingen te reageren en waar nodig daadkrachtig op te treden, zorgen zij niet alleen voor handhaving (repressie), maar regelmatig ook voor het voorkomen van (verdere) ergernis en escalatie (preventie).

Waarschuwingen, boetes en Halt-verwijzingen

Net als in voorgaande jaren meldden inwoners het meest over overlast van afval, foutparkeren, hondenpoep, weesfietsen, vuurwerk en door alcohol- en drugsgebruik. Door de overstap naar het nieuwe systeem Fixi zijn sommige aantallen meldingen niet bekend. Dat geldt zowel voor meldingen per categorie als voor het totaal. Wat we wél weten: er zijn 2648 waarschuwingen gegeven en 517 boetes uitgeschreven. Acht keer zijn jongeren doorverwezen naar Halt. Halt (Het Alternatief) is een Nederlandse organisatie die jongeren helpt op het rechte pad te blijven met korte, gerichte interventies.

Preventieve acties

De boa’s deden ook aan preventieprojecten mee. Denk hierbij aan het Donkere Dagen Offensief, project Fietsendiefstal en voorlichting op het gebied van auto- en woninginbraken. Ook hebben zij vaak een taak bij evenementen. Zij houden voor de veiligheid van bezoekers toezicht en controleren de vergunningsvoorwaarden. In totaal zijn er 140 controles uitgevoerd. Als laatste is het in beeld brengen van, toezichthouden op en doorverwijzen van overlastgevers naar hulpverlening een belangrijke opgave.