DEN HELDER - De gemeente werkt aan een nieuw erfgoedbeleid om het erfgoed beter toegankelijk te maken en verder te ontwikkelen. Dit beleid omvat zowel tastbaar erfgoed zoals monumenten en natuur, als immaterieel erfgoed zoals tradities en verhalen. Nieuw in dit beleid is de aandacht voor nautisch (varend) erfgoed. De gemeente vindt dat erfgoed van, voor en door iedereen is en start daarom een participatietraject om inwoners te betrekken bij het maken van het nieuwe erfgoedbeleid.


Hoe kunnen inwoners meedoen?

Om een goed beeld te krijgen van de wensen en behoeften rond erfgoed, nodigt de gemeente inwoners uit om een vragenlijst in te vullen op ingesprek.denhelder.nl. Op deze website staat ook de planning voor het erfgoedbeleid en links met meer informatie over erfgoed. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten en kan tot en met 3 maart 2025. De vragenlijst richt zich op het belang van erfgoed en tradities en de manier waarop de gemeente het gesprek hierover kan vormgeven.

Wat gebeurt er na de vragenlijst?

Een samenvatting van de resultaten komt op ingesprek.denhelder.nl en gebruikt de gemeente om verdere gesprekken over erfgoed te organiseren. Na de verdiepende gesprekken met inwoners en belanghebbenden wordt het nieuwe erfgoedbeleid besproken in de gemeenteraad. De verwachting is dat de gemeenteraad het nieuwe erfgoedbeleid op 7 oktober 2025 vaststelt.

Wethouder Fotigui Camara benadrukt het belang van deze brede aanpak: “Erfgoed verbindt ons met het verleden en geeft kleur aan onze toekomst. Door samen te bepalen hoe we ons erfgoed behouden en ontwikkelen, zorgen we ervoor dat het van waarde blijft voor iedereen. Ik nodig alle inwoners uit om mee te denken en hun stem te laten horen.” Meer informatie over erfgoed, het erfgoedbeleid en de vragenlijst vindt u op ingesprek.denhelder.nl.