DEN HELDER - De gemeente Den Helder ontvangt ruim elf miljoen euro uit het landelijke Volkshuisvestingsfonds om te investeren in de kwaliteit van de lokale woningvoorraad, leefomgeving en openbare ruimte. Daarmee is de komende tien jaar ruim zestien miljoen euro extra beschikbaar voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid. De gemeente Den Helder draagt het aanvullende bedrag bij. Cofinanciering was een subsidievoorwaarde.

Het geld is bestemd voor groot onderhoud, het verbeteren van de uitstraling en/of levensloopgeschikt maken van woningen, en het aanpakken van de openbare ruimte. Dit in zes verschillende buurten, namelijk: Van Galenbuurt, Oostslootbuurt, Centrum, Sluisdijkbuurt, Visbuurt en Tuindorp-Oost.

Petra Bais, wethouder Wonen, is bijzonder gelukkig met de bijdrage van de Rijksoverheid: “Het betekent een enorme impuls voor deze buurten. Inwoners gaan dat écht merken. Bovendien is de timing perfect. Het uitvoeringsplan voor de vernieuwing van het stadshart nadert zijn eind. Het geld van het Volkshuisvestingsfonds biedt de middelen om ook de omliggende buurten aan te pakken.”

Volkshuisvestingsfonds

In 2021 heeft de Rijksoverheid het Volkshuisvestingsfonds opgericht voor gebieden waar de leefbaarheid en veiligheid onder druk staan, met als doel dit te verbeteren. De regeling is gericht op de particuliere woningvoorraad (eigenaar-bewoners). Daarmee is het voor gemeenten de enige regeling vanuit het Rijk waarmee het particuliere woningen kan aanpakken. Naast ingrepen in het verbeteren van de woningvoorraad kan het budget worden ingezet voor de inrichting van de openbare ruimte.

Toekenning

Bij het Volkshuisvestingsfonds ontvangen twintig door het Rijk aangewezen stedelijke focusgebieden en dertien grensregio’s voorrang als ze een aanvraag indienen. De gemeente Den Helder behoort hier niet toe en krijgt dus geen voorrang. Toch ontvangt Den Helder, samen met één andere gemeente die niet tot de ‘voorrangsgebieden’ behoort, een bijdrage. In deze vierde ronde was eerst 114 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar de minister heeft dit bedrag aangevuld naar 150 miljoen euro. In totaal hebben 30 gemeenten een aanvraag ingediend; 18 daarvan krijgen een toekenning.

Plan van aanpak

De gemeente Den Helder werkt een plan van aanpak uit hoe met de subsidie de meeste impact kan worden bereikt. Binnen twee jaar wordt de uitvoering van de regeling gestart. De looptijd is tien jaar.