DEN HELDER - De komende drie weken nemen we u mee in verhalen over roemruchte helden. Zij liggen begraven op onze meer dan 400 jaar oude Algemene begraafplaats Den Helder. Zij maken onderdeel uit van de Verhalenroute. Veel straatnamen herinneren aan deze mensen en hun betekenis voor onze stad. Historische verhalenvertellers Maarten Noot en Jack Ambriola vertellen over hun leven in podcasts en video’s.
We beginnen met het verhaal van de zeeredder Cornelis Dito, een dappere vletterman uit de 19e eeuw, die tot het uiterste ging om schepen in nood te redden. Daarbij zette hij regelmatig zijn eigen leven op het spel. Zo twijfelde hij niet om zelfs tijdens een storm de zee in te springen om al zwemmend met een touw om zijn middel een schip in nood in veiligheid te brengen. Dat deed hij bijvoorbeeld op 12 januari 1852, toen hij een lijn overbracht naar het gestrande schip Gezina Jantina. Zo kon hij de opvarenden redden. Daarvoor had de Huisduiner reddingboot al drie mislukte pogingen gedaan om door de branding bij het schip te komen.
Gouden medaille
Zijn werk bleef niet onopgemerkt. Zelfs de koning gaf hem in 1852 een gouden medaille en een beloning van 100 gulden als teken van ‘goedkeuring en tevredenheid’. Het verhaal van deze eenvoudige vletterman herinnert ons eraan dat helden vaak gewone mensen zijn die bijzondere daden verrichten.
Straatnaam
Cornelis Dito was een bekende man, daarom is er ook een straat in Den Helder naar hem vernoemd: de Cornelis Ditostraat. Hij stond bekend als ‘De held in stormgevaar’. Die titel komt van een boekje dat aan het einde van de 19e eeuw over hem is geschreven. Het staat ook op zijn grafsteen:
Hier rust in vree Door eenvoud groot de held in stormgevaar Zijn leven was de zee zijn boot Bij stormgeloei en noodgeschrei, was hij daar En gaf zijn leven altijd vrij Van zelfbehoud wijst hij niet van Dit was ’t streven van Deez vletterman.
Kijken, luisteren, lezen
Het verhaal van Cornelis Dito is onderdeel van de verhalen in het thema Zeeredders en walvisvaarders. Meer verhalen van bekende helden vindt u op de Algemene begraafplaats Den Helder aan Kerkhoflaan 4. Bij de graven staan paaltjes met QR-codes die u kunt scannen. Of kijk, luister en lees op de website verhalenbegraafplaatsdenhelder.nl. Er is ook een playlist op Spotify: Verhalen Algemene begraafplaatsplaats Den Helder.
Boeken
De historische verhalen uit de Verhalenroute kunt u ook teruglezen in diverse uitgaven van de Helderse Historische Vereniging: Oorkonden in Steen, Bijzondere Zerken, bijzondere mensen en Een eerlijk zeemansgraf (alle van de hand van Jan T. Bremer) en De Joodse begraafplaats van Jack Ambriola. Deze zijn nog te koop. Kijk voor meer informatie op: https://verhalenbegraafplaatsdenhelder.nl/boeken