Zeker in de herfst- en wintermaanden, waarin het weer vaak slechter is en zichtbaarheid door regen of mist verminderd wordt, is heldere fietsverlichting onmisbaar. En het is niet alleen belangrijk om gezien te worden, maar ook om zelf goed zicht te hebben op de weg. Daarom doen we mee met de landelijke campagne fietsverlichting: ‘AAN in het donker’.
Veilig en zichtbaar
Ook Martin Zuiddam, kersverse wethouder Verkeersveiligheid, juicht de fietsverlichtingscampagne toe en benadrukt het belang van zichtbaarheid in het verkeer: Met de goede fietsverlichting zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Zeker in deze donkere maanden moeten we allemaal ons steentje bijdragen aan een veiliger verkeer.
Verplicht
Fietsverlichting is in ons land verplicht zodra het donker is of bij slecht zicht, zoals regen of mist. Een fiets moet een wit of geel voorlicht en een rood achterlicht hebben, beide duidelijk zichtbaar. Daarnaast zijn reflectoren verplicht: een rode reflector aan de achterkant, gele reflectoren op de trappers en reflecterende banden of wielreflectoren. Goede verlichting en reflectoren zorgen ervoor dat fietsers beter zichtbaar zijn voor andere weggebruikers, wat de kans op ongelukken verkleint. Fietsers die zonder verlichting rijden, riskeren een boete van €60. Zorg dus altijd voor werkende fietsverlichting voor een veilige rit!
Wist u dat?
- Verlichting niet zozeer voor uw eigen zicht is maar vooral zodat automobilisten u zien;
- In de 4 grootste steden van Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) fietsers gemiddeld minder vaak licht aan hebben dan in andere steden? Ook gebeurt dit minder vaak volgens de regels;
- Jongeren en jongvolwassenen in verhouding minder vaak verlichting aan hebben dan ouderen;
- 80% van de fietsers beschikt over vaste verlichting voor en achter;
- 37% van de fietsers aangeeft dat losse lampjes niet goed werken;
- 36% van de fietsers weet niet hoe zij zelf een kapotte fietslamp kunnen repareren.