DEN HELDER - In de waterkom in Mariëndal achter De Helderse Vallei is blauwalg geconstateerd. Wij adviseren u aanraking met dit water te vermijden. Dat geldt ook voor honden. We verwachten dat de blauwalg ook in andere wateren opduikt. Blijft u daarom alert!
Als het water opwarmt, tieren de blauwalgen welig. Ze zijn zichtbaar in het water als groene en blauwe slierten of - als ze afsterven – als vieze blauwige drijflagen. Sommige blauwalgen kunnen giftige stoffen in het water achterlaten. Mensen kunnen er ziek van worden, voor honden kan dit dodelijk zijn. Het is niet met het blote oog te zien welke blauwalg gevaarlijk is en welke niet. Meestal openbaren vergiftigingsverschijnselen zich na 12 uur: hoofdpijn, huiduitslag, maagkrampen, misselijkheid, diarree, koorts, oog- en oorirritaties. Vooral kleine kinderen en honden zijn kwetsbaar, omdat zij (onbewust) sneller water binnenkrijgen of drinken.
Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (sowieso altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater).
Ook kans op botulisme
Met deze hoge temperaturen ligt ook botulisme op de loer. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij een giftige stof af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen. Ze vertonen verlammingsverschijnselen en stikken uiteindelijk. Vanwege besmettingsgevaar is het verstandig ze niet aan te raken en kinderen en honden bij kadavers weg te houden. Meld een kadaver dus altijd! Dat kan via www.denhelder.nl of via de app Makkelijk Melden. U mag ook bellen naar 140223.