DEN HELDER - Op donderdag 14 november 2024 vond de bijeenkomst “Omgaan met energie-uitdagingen” plaats, een drukbezocht evenement in het kader van de Green Deal Kooypunt. Deze samenwerking tussen de gemeente Den Helder, Port of Den Helder, de Ondernemersvereniging Den Helder en Rabobank heeft als doel om bedrijventerrein Kooypunt toekomstbestendig te maken om in 2040 energieneutraal te zijn.

Urgentie en samenwerking
René de Visser, afdelingsvoorzitter Kooypunt bij de Ondernemersvereniging Den Helder, benadrukte in zijn openingstoespraak het belang van een duurzame koers. “We moeten bedrijvenpark Kooypunt toekomstbestendig maken, zodat ondernemers kunnen blijven ondernemen en uitbreiden,” stelde hij. De stijgende energievraag door netcongestie en elektrificatie maakt gezamenlijke oplossingen noodzakelijk. Initiatieven zoals een energiecoöperatie kunnen hierbij helpen en het bedrijventerrein toekomstbestendig en aantrekkelijk maken voor nieuwe bedrijven.

Inzicht in energieprofielen en uitdagingen
Kwartiermaker Arnold Boon presenteerde de resultaten van de uitgebreide inventarisatie op het bedrijventerrein. Hij heeft vrijwel alle ondernemers direct benaderd, vele verduurzamingsadviezen gegeven en een inventarisatie gemaakt van de netcongestie en energie-uitdagingen bij de bedrijven. “Bedrijven ondervinden nu al problemen met stroomlevering en teruglevering,” waarschuwde hij.

Alexander Jacobs van de New Energy Coalition presenteerde de analyses van de totale energieprofielen, terwijl Edwin van Stralen (bedrijventerrein WestFrisia) praktijkervaringen en tips gaf. De gezamenlijke conclusie: een collectieve aanpak is essentieel om netcongestieproblemen op te lossen, al is verder onderzoek nodig.

Vervolgens presenteerde Boon een concreet stappenplan om de uitdagingen aan te pakken:
1. Energie besparen en slim verbruik organiseren.
2. Samenwerking tussen bedrijven stimuleren.
3. Ontwikkelen van collectieve oplossingen, zoals vermogen delen.

Ambities en prioriteiten ondernemers
Tijdens de interactieve ambitie-web sessie kreeg Mariëlle de Munnik (Rabobank) de ondernemers letterlijk in beweging en gaven zij hun prioriteiten aan op thema’s als klimaatadaptatie, duurzaamheid, innovatie en energietransitie. Deze input vormt de basis voor het plan van aanpak en ondersteuningsproducten van de Green Deal Kooypunt.
De bijeenkomst markeert een belangrijke stap in de energietransitie van Kooypunt. Dankzij de samenwerking tussen de ondernemers en de Green Deal-partners wordt er nu al aan praktische oplossingen gewerkt. Kooypunt is hierbij een voorbeeld voor andere bedrijventerreinen in Den Helder.