DEN HELDER - Begin vorig jaar wijzigde de inzamelfrequentie van plastic en restafval. Plastic werd vaker en restafval minder vaak opgehaald. Begin dit jaar volgde in Julianadorp de tweede wijziging: hier ging men over van plastic inzamelzak naar plastic inzamelbak. Ook brengen de Julianadorpers hun restafval nu naar een ondergrondse container in de buurt.
Al deze veranderingen hebben een zeer positief resultaat: het restafval is verminderd van gemiddeld 270 kilo per inwoner per jaar naar 218 kilo. En dat in een jaar tijd!Gemiddeld genomen doet u, inwoner van Den Helder, het dus hartstikke goed. En dat is een complimentje waard. Want door het beter scheiden van plastic, blik en pak bent u ook het andere afval beter gaan scheiden. We zien een toename in papier, glas en gft!
Hopelijk blijven we de komende periode deze stijgende lijn zien. Wij verwachten namelijk nog betere resultaten als de plastic afvalbak ook in De Schooten en Nieuw Den Helder/Huisduinen wordt ingevoerd. Dat gaat eind dit jaar/begin volgend jaar gebeuren. Later volgt de binnenstad. Daar kijken we vooral naar maatwerkoplossingen.Meer plastic in zak en bak
Ja, het is veel plastic dat een huishouden apart moet houden. Zowel bij de inzamelzakken als bij de bakken is de hoeveelheid soms een probleem. Daarom het advies om dit afval zo klein mogelijk
te maken door bijvoorbeeld lege plastic flessen helemaal plat te maken door de lucht eruit te drukken (ga er op staan!). En drankpakken niet in oorspronkelijke vormweggooien maar goed plat vouwen. Het scheelt allemaal super veel ruimte! En voor de Julianadorpers nog de tip van een medebewoner: verzamel je plastic eerst in plastic zakken. Als je die dichtknoopt, kun je de inhoud eerste nog flink samendrukken. Ook dat scheelt weer in de bak. Trouwens, een tweede plastic afvalbak is ook een optie! Vraag gratis (telefoonnummer 0800-0700) aan bij HVC (alleen Julianadorpers, later ook in de andere wijken als daar de oranje plastic afvalbak is ingevoerd).Help, mijn bak waait om
Plastic, blik en pak: het weegt allemaal niet veel. Een gevulde plastic afvalbak wordt daardoor soms een speelbal van de wind. Met een flinke westenwind kan ie best wel eens omgeblazen worden. Zorg daarom dat de deksel altijd dicht is zodat de wind er niet onder kan komen. Verder is het handig om het plastic, blik en pak niet los in de afvalbak te stoppen maar eerst te verzamelen in vuilniszakken en daarmee de afvalbak te vullen. Stel dat je bak dan omvalt, hoef je alleen maar wat zakken op te ruimen.
Deksels verwisselen goedkoper?
Tijdens de invoering van de plastic bak in Julianadorp vroegen enkele bewoners ons waarom niet gewoon de deksels werden verwisseld: een oranje deksel wisselen met de grijze (omdekselen). Reden is dat de meeste restafvalbakken verouderd zijn en vervanging op zijn plaats is. Bovendien kunnen deze oude bakken niet gechipt worden. De ingenomen oude bakken worden overigens gerecycled tot nieuwe afvalbakken.
HVC-app vernieuwd
De HVC afval-app aan is een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Nieuw is de handige afvalwijzer. In één oogopslag is nu helder in welke bak een bepaald product hoort. Door het intypen van uw postcode en huisnummer in de HVC afval-app kunt u zien wanneer welke bak geleegd wordt. Ook kunt u meldingen hierover ontvangen.