Het is een geruststellende gedachte om te weten dat je ook na je overlijden nog voor je partner kunt zorgen. Want liefde stopt niet bij de dood. Door tijdens je leven een aantal zaken goed te regelen, kun je ervoor zorgen dat je partner op zijn minst financieel beschermd is en de nodige ondersteuning krijgt. Een testament kan hierbij een belangrijke rol spelen, zeker indien jullie niet gehuwd zijn. Daarnaast zijn er een aantal verzekeringen die erg nuttig kunnen zijn.
Testament opstellen
Een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om je partner na je overlijden te beschermen, is het opstellen van een testament. In een testament leg je vast wat er met je bezittingen moet gebeuren en wie je erfgenamen zijn. Voor ongehuwde samenwoners is een testament essentieel, omdat de wet hen niet automatisch als elkaars erfgenaam beschouwt. Zonder testament kan je partner in een onzekere financiële situatie terechtkomen. Door je partner als erfgenaam op te nemen in je testament, zorg je ervoor dat hij of zij recht heeft op jouw nalatenschap en voorkom je dat je bezittingen naar andere familieleden gaan. Je kunt zelf een testament opstellen of hiervoor een beroep doen op een notaris.
Nuttige verzekeringen
Naast het opstellen van een testament is het afsluiten van passende verzekeringen een belangrijke manier om je partner financieel te beschermen. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als je komt te overlijden. Dit bedrag kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de hypotheek af te lossen, dagelijkse kosten te dekken of andere financiële verplichtingen na te komen. Hierdoor wordt je partner niet geconfronteerd met een plotselinge financiële last. Een overlijdensrisicoverzekering is duurder dan een ongevallenverzekering, maar biedt wel meer zekerheid.
Een andere nuttige verzekering is de uitvaartverzekering. Hiermee worden de kosten van je begrafenis of crematie gedekt, waardoor je partner zich geen zorgen hoeft te maken over de financiële kant van je uitvaart. Dit is geen onbelangrijke verzekering, want de uitvaartkosten kunnen hoog oplopen. Daarnaast kun je in de polis van de uitvaartverzekering vaak specifieke wensen vastleggen, zodat de uitvaart verloopt zoals jij dat voor ogen hebt. Ook daarover hoeft je partner dus niet meer zelf knopen door te hakken.
Samenlevingscontract met verblijvingsbeding
In een samenlevingscontract leg je afspraken vast over gezamenlijke bezittingen, de kosten en andere financiële zaken tijdens de periode van het samenwonen. Het is mogelijk om in deze overeenkomst een zogeheten verblijvingsbeding op te nemen. Dit is een clausule die bepaalt dat gezamenlijke bezittingen, bijvoorbeeld de inboedel, naar de langstlevende partner gaan als een van beiden overlijdt. Dit biedt extra financiële zekerheid voor de achterblijvende partner. Eventueel kan er worden gekozen voor een verblijvingsbeding tegen inbreng. Dan moet de langstlevende partner een vergoeding betalen aan de erfgenamen. Dit kan worden gedaan om bijvoorbeeld kinderen uit een eerdere relatie tevreden te houden.
Extra partnerpensioen opbouwen
Het is mogelijk om extra partnerpensioen op te bouwen. Dit houdt in dat de partner een hoger partnerpensioen krijgt als jij overlijdt nadat je reeds met pensioen bent gegaan. Hoe eerder je hiermee begint, des te hoger het extra partnerpensioen zal zijn. Dit is niet onbelangrijk, want als je overlijdt wanneer je met pensioen bent, krijgt de partner slechts een klein deel van jouw pensioen. Voor deze aanvulling betaal je extra premie. Dit is onder meer afhankelijk van de leeftijd waarop je extra partnerpensioen begint op te bouwen. Als je op het moment dat je met pensioen gaat uiteindelijk geen partner hebt, kan pensioenuitruil een optie zijn.