Alle Noord-Hollandse burgemeesters hebben uitgesproken achter de gezamenlijke norm te staan. In veel gemeenten is de norm al besproken met het college en gemeenteraad; andere gemeenten gaan dit nog doen.
Dit gezamenlijke initiatief markeert een belangrijke stap in de versterking van de weerbaarheid en samenwerking tegen ondermijnende invloeden op lokaal niveau. De Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC's) ondersteunen de norm.
"Het is belangrijk dat onze inwoners erop kunnen vertrouwen dat wij als overheid eerlijk, veilig en betrouwbaar werken. Tegelijkertijd moeten we kritisch naar onszelf blijven kijken. Iemand met kwade bedoelingen zal altijd proberen zwakke plekken te vinden. Door samen te werken, bijvoorbeeld via overleg en gezamenlijke inspanningen, kunnen wij deze kwetsbaarheden aanpakken en voorkomen. Deze norm helpt ons daarbij," zegt Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland.
Bescherming door samenwerking
Met de ceremoniële ondertekening van de Noord-Hollandse Norm Weerbare Overheid spreken de provincie, gemeenten en RIEC's een gezamenlijke intentie uit om ondermijning krachtiger tegen te gaan. Door deze ondergrens af te spreken voorkomen de overheden dat kwaadwillenden, die in de ene gemeente worden geweerd, elders hun slag proberen te slaan. Op deze manier zijn ‘de dijken even hoog’.
Inhoud norm
Naast het tegengaan van criminele ondermijning is een belangrijk onderdeel van de norm het beschermen van ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers tegen agressie, intimidatie en bedreigingen. Door duidelijke richtlijnen en maatregelen te implementeren, draagt de norm bij aan een veilige werkomgeving waarin overheidsmedewerkers hun werk zonder angst kunnen uitvoeren. Dit is essentieel om ambtenaren en politieke ambtsdragers te beschermen en te zorgen dat zij hun functies met vertrouwen kunnen vervullen, wat uiteindelijk de werking van het openbaar bestuur versterkt. Een betrouwbare overheid vormt immers de basis voor een rechtvaardige, stabiele en goed functionerende samenleving.
De thema's die in de norm terugkomen zijn bewustwording & organisatie, integriteit & veilige werkomgeving, veilige publieke taak, informatiepositie & informatiebeveiliging, beleid & handhaving en communicatie.
Bescherming van inwoners en ondernemers
De provincie en gemeenten maken de aanpak van verschillende vormen van ondermijning tot een speerpunt. Ondermijning vormt namelijk een grote bedreiging voor de veiligheid, leefbaarheid en integriteit van de samenleving. De norm versterkt de weerbaarheid van gemeenten en provincie, bijvoorbeeld door beter toezicht te houden op vergunningen en door fraude en corruptie te voorkomen. Dit helpt ondernemers om te werken in een eerlijke markt, vrij van criminele concurrentie. Noord-Holland wil voorkomen dat criminelen voet aan de grond krijgen door misbruik van overheden voor illegale activiteiten tegen te gaan. Zo draagt de norm bij aan een stabiele en betrouwbare omgeving waarin iedereen veilig kan wonen, werken en ondernemen.
De Noord-Hollandse Norm Weerbare Overheid is ontwikkeld in samenspraak met gemeenten, RIEC’s en provincie. Meer informatie is te vinden op de website van de Noord-Hollandse norm.