NOORD-HOLLAND - Steeds meer inwoners die hun huidige woning energiezuiniger willen maken, kloppen voor advies en begeleiding aan bij een energieloket.

In 2018 hebben de activiteiten van alle energieloketten in Noord-Holland geleid tot 11.010 offerteverzoeken aan bouw- en installatiebedrijven. Daarvan hebben 5460 offertes geleid tot een opdracht, met een totale investeringsomvang van ongeveer 9,2 miljoen euro. De provincie Noord-Holland ondersteunt de energieloketten financieel via de gemeenten.

Gedeputeerde Joke Geldhof (Wonen): “Ik ben blij dat zoveel inwoners de weg naar de energieloketten hebben gevonden en aan de slag gaan met het energiezuinig maken van hun woning. Je huis isoleren of zelf duurzame energie opwekken is sowieso goed voor het klimaat. Maar omdat je bespaart op je energiekosten is dat ook goed voor je portemonnee.”

Energieloketten
In Noord-Holland hebben alle gemeenten een energieloket waar particuliere woningeigenaren terecht kunnen voor onafhankelijk advies over duurzame maatregelen, inzicht in financieringsmogelijkheden en hulp bij het aanvragen en beoordelen van offertes van bouwbedrijven. De energieloketten in de regio’s Amstelland-Meerlanden en Amsterdam worden beheerd door Green Home en in de overige regio’s door Duurzaam Bouwloket. De loketten organiseren ook voorlichtingsbijeenkomsten en collectieve inkoopacties. Bijna de helft van de gemeenten in Noord-Holland heeft het afgelopen jaar bij de provincie subsidie aangevraagd voor het instandhouden van de energieloketten. De overige gemeenten zullen dit naar verwachting in 2019 doen.

Energiecoöperaties
Naast het steunen van de energieloketten via de gemeenten, geeft de provincie ook subsidie aan lokale energiecoöperaties. Deze coöperaties worden opgezet door inwoners van een stad of dorp om gezamenlijk te werken aan energiebesparing en het opwekken van duurzame energie.

In 2018 heeft de provincie al 25 subsidies verleend deze vrijwillige burgercollectieven. Een voorbeeld van een succesvol project is van coöperatie Ecostroom uit Amsterdam, waarbij 105 zonnepanelen zijn geplaatst op het dak van een gebouw in de Theophilusstraat. In het afgelopen jaar zijn er in Noord-Holland 15 energiecoöperaties bijgekomen. Met een totaal van 77 burgercollectieven is Noord-Hollander koploper van de provincies, zowel in aantal als in groei.

Verder investeert de provincie in de ontwikkeling van een nieuwe energieadvies-app en innovatieve financieringsvormen voor woningeigenaren die energiebesparende maatregelen niet zelf kunnen betalen. De provincie steunt ook de woningcorporaties bij het verduurzamen van hun bestaande woningvoorraad.


www.duurzaambouwloket.nl