Een duidelijke waarschuwing van de gemeente Den Helder richting inwoners met een bijstandsuitkering: waag geen gokje. Dit advies komt niet uit de lucht vallen, maar is gebaseerd op de complexe regels rondom de Participatiewet en de potentieel grote financiële gevolgen die gokken kan hebben voor mensen die afhankelijk zijn van een uitkering. Wat zijn precies de risico's waar de gemeente voor waarschuwt en waar moet je op letten als je wel zou willen gokken op een platform als https://nyxbets.live/?

Gokwinsten tellen als inkomen

De kern van het probleem is hoe de wet gokinkomsten ziet. Volgens de vaste lijn van de hoogste rechter (de Centrale Raad van Beroep) telt vrijwel elke bijschrijving van een gokplatform als 'inkomen' voor de bijstand. De inleg wordt gezien als 'verwerfkosten' en mag er niet vanaf. Hierdoor kunnen zelfs spelers die per saldo verliezen, gekort worden op hun uitkering vanwege de bruto ontvangen winstbedragen. Deze strikte regel geldt voor alle vormen van kansspelen; de gemeente kijkt primair naar wat er binnenkomt.

Juridische nuances en onzekerheid

Hoewel deze hoofdregel streng is, oordeelde een lagere rechter recent dat bij online gokken (met bewijsbare transacties) wél naar het netto resultaat gekeken zou moeten worden, verwijzend naar maatschappelijke ontwikkelingen. Juridische experts verwachten echter dat de strengere lijn van de hoogste rechter standhoudt. Belangrijk is ook dat bonuswinsten meetellen als inkomen en dat goede documentatie cruciaal is, maar vaak ontbreekt. Deze juridische onzekerheid maakt gokken extra riskant voor uitkeringsgerechtigden.

De gevolgen: korting, boetes en zelfs terugvordering

De financiële consequenties voor bijstandsontvangers die gokken kunnen ingrijpend zijn. De gemeente kan de bijstandsuitkering korten of zelfs volledig terugvorderen over de periode waarin gokinkomsten zijn ontvangen. Omdat gokactiviteiten vaak niet (volledig) worden gemeld, kan hier bovenop nog een boete komen wegens het schenden van de inlichtingenplicht. Dit kan leiden tot aanzienlijke schulden, bovenop een al krappe financiële situatie.

Waarom de waarschuwing geldt

De waarschuwing van de gemeente Den Helder is dus gebaseerd op deze reële risico's. Mensen met een bijstandsuitkering hebben per definitie geen financiële buffer. Gokken, waarbij verlies statistisch gezien waarschijnlijker is dan winst, vormt dan een extra groot risico. De strikte verrekening van eventuele winsten maakt de situatie nog precairder.

Het advies "Doe het niet" is dan ook bedoeld ter bescherming, om te voorkomen dat inwoners van Den Helder onbedoeld in nog grotere financiële problemen raken. Wees dus uiterst voorzichtig en zoek bij financiële zorgen hulp via de daarvoor bestemde kanalen.