Je probeert natuurlijk uit de problemen te blijven, maar soms kan het voorkomen dat je toch onverwacht in een juridisch conflict verwikkeld raakt. De kosten kunnen dan al snel oplopen, zeker als het uitloopt op een rechtszaak. Om jezelf te beschermen tegen deze (mogelijke) kosten, kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Weet je niet precies wat dit inhoudt en wil je er meer over leren? Dan is dit artikel iets voor jou. We leggen je namelijk uit wat een rechtsbijstandverzekering inhoudt en hoeveel je er ongeveer aan kwijt bent. Lees dus snel verder!

Wat houdt een rechtsbijstandverzekering precies in?

Laten we eerst bespreken wat deze verzekering precies inhoudt. Eigenlijk is dat niet heel ingewikkeld. Met een rechtsbijstandverzekering verzeker je jezelf van, je raadt het al, rechtsbijstand. Raak je verwikkeld in een conflict, dan kun je van je verzekeraar een jurist toegewezen krijgen die je gaat helpen om het conflict tot een goed einde te brengen. De kosten van deze jurist hoef je niet zelf te betalen, dat doet je verzekeraar.

Een rechtsbijstandverzekering kun je uitbreiden met aanvullende pakketten om de verzekering te “personaliseren”. Heb je bijvoorbeeld een auto en maak je veel kilometers, dan is het waarschijnlijk verstandig om een aanvullend pakket voor verkeersrechtsbijstand af te sluiten. Heb je een baan en denk je dat er op de werkvloer nog weleens een conflict kan ontstaan? Dan is wellicht een aanvullend pakket voor werkgerelateerde conflicten een goed idee.

Hoeveel kost het?

Hoeveel een rechtsbijstandverzekering je zal kosten, is lastig om op voorhand te zeggen. De premie van je verzekering zal namelijk berekend worden aan de hand van een aantal factoren. Verzekeraars kijken bij het berekenen van je premie bijvoorbeeld naar je leeftijd, woonplaats en gezinssituatie. Aangezien die factoren voor iedereen verschillend zijn, betaalt iedereen een iets andere premie. Uiteraard maakt de dekking die je kiest ook nog uit voor hoeveel je gaat betalen.

Moet ieder gezinslid een eigen verzekering hebben?

Sluit je een rechtsbijstandverzekering af, dan doe je dat niet alleen voor jezelf. Je verzekert namelijk ook automatisch je gezin mee. Je kinderen zijn dus ook beschermd met jouw rechtsbijstandverzekering. Ook als je kinderen niet meer thuis wonen, omdat ze studeren. Ronden ze hun studie af, dan zullen ze wel een eigen rechtsbijstandverzekering af moeten sluiten. Maar tot die tijd hoeven de verschillende leden van je gezin dus geen eigen rechtsbijstandverzekering te hebben. Handig toch?