JULIANADORP - Op donderdag 15 februari 2024 drong een Julianadorper de woning van een vrouw uit Schagen binnen en zei dat hij haar ging verkrachten. Het slachtoffer wist te ontkomen. Op 27 februari kon een verdachte worden opgepakt. Daarna kwam via telefoongegevens ook een tweede verdachte in beeld: de buurman van het slachtoffer. Hij bleek zich voor te hebben gedaan als het slachtoffer in een chatgesprek met de Julianadorper op een sekswebsite. Hij werd op 8 maart na intensief speurwerk aangehouden.

De twee mannen, een 46-jarige man uit destijds Julianadorp en een 58-jarige man uit Schagen moesten zich op dinsdag 4 februari voor de rechtbank in Alkmaar verantwoorden. De officier van justitie eiste tegen de man uit Schagen die zich volgens het OM schuldig heeft gemaakt aan uitlokking van een poging tot verkrachting en het zich voordoen als het slachtoffer en drie andere vrouwen op sekswebsites, 4 jaar gevangenisstraf waarvan één jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 5 jaar plus dat hij een meldplicht bij reclassering krijgt, zich moet laten behandelen, een contactverbod met de slachtoffers en een locatieverbod.

Tegen de 46-jarige man, die verdacht wordt van poging tot verkrachting danwel mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving, eiste de officier een gevangenisstraf van 191 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk (wat maakt dat hij op dit moment niet terug hoeft naar de gevangenis, omdat hij deze tijd al in voorarrest heeft uitgezeten) en een onvoorwaardelijke werkstraf van 150 uur. Ook vraagt de officier van justitie een contact en locatieverbod op te leggen.

Beide mannen moeten wat betreft het OM een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Wat er die dag gebeurde

Het is donderdagochtend 15 februari 2024 rond 09.00 uur als er twee keer enigszins dwingend wordt aangebeld bij een woning in Schagen. De vrouw des huizes doet open waarna een man met geweld de woning binnendringt en zegt dat hij haar komt verkrachten. De vrouw verzet zich hevig tegen de man, er ontstaat een worsteling, waarbij de man de vrouw ook tegen haar hoofd slaat en naar eigen zeggen zijn hand op haar keel houdt. Op enig moment, wanneer hij beseft dat de vrouw zich wel heel heftig blijft verzetten en er iets niet lijkt te kloppen, laat de indringer los. Het slachtoffer rent op haar sokken de woning uit en de man loopt weg. Na de inzet van opsporingscommunicatie, wordt de man herkend en op 27 februari aangehouden.
Hij beweert de dag voor de poging verkrachting gechat te hebben met de vrouw op een sekswebsite. Op de chat werden fantasieën gedeeld en ‘de vrouw’ (in werkelijkheid dus de buurman) gaf haar naam, adres en foto en zei dat hij de volgende dag langs moest komen, dat ze opgewonden raakte van het idee om verkracht te worden, dat het ‘bruut en hard’ mocht.
De 46-jarige man bekent dat hij heeft geprobeerd het slachtoffer te verkrachten en daarbij geweld heeft gebruikt en dat hij haar belette haar woning te verlaten, maar hij dacht dat hij alles met instemming van de vrouw deed. Het kwam allemaal door de buurman die zich voor haar uitgaf, wat maakt dat het volgens de man die aanbelde zijn schuld niet is. Het OM kijkt hier anders tegenaan. Belangrijke vraag is of de 46-jarige man zelf genoeg onderzoek heeft gedaan of de vrouw dit wel echt wilde. Hij verklaart dat hij op 14 februari langs naar haar woning is gegaan om te controleren of de vrouw het echt meende: ze moest de lichten aan- en uitdoen, de lamellen open en dicht, voor het raam gaan staan en het kenteken geven van de auto voor de deur. ‘Zij’ voldeed alleen aan het laatste verzoek, het andere kon ze zogenaamd niet doen omdat ze geen tijd had. Het kenteken klopte en daardoor was de man overtuigd dat zij daar woonde en dat hij met haar in gesprek was, terwijl in werkelijkheid de buurman achter het account zat en de vragen beantwoordde.

Niet zomaar uitgaan van instemming

Volgens de officier van justitie heeft hij hiermee het adres geverifieerd maar niet onderzocht wat de wil van de vrouw was. Hij had er niet zomaar vanuit mogen gaan dat wat hij deed met instemming van de vrouw was en hij had zichzelf hiervan vooraf en tijdens de poging tot verkrachting zeker moeten stellen.
De verdachte had ervaring in de wereld van ‘BDSM’. Waarin het draait om rollenspellen, van een dominant persoon (dom) en een ‘sub’. Van belang is ook dat er al een vertrouwensband is opgebouwd. Binnen de ‘BDSM-wereld’ gelden strikte omgangsregels zoals dat er nooit iets mag gebeuren tegen de wil van de sub en dat dit in codewoorden kan worden aangegeven. Verdachte geeft zelf toe dat hij dit niet gedaan heeft, terwijl hij eerder wel codewoorden gebruikte en dat hij ook niet heeft gecheckt of de vrouw die de deur opendeed wel echt diegene was met wie hij gechat had. De officier van justitie is van oordeel dat hij daarmee de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat het slachtoffer niet wilde. Hij is te makkelijk uitgegaan van haar toestemming, terwijl het om een zeer ernstig zedenfeit gaat. Verdachte gaf later aan dat hij dit zelf ook vindt. De officier van justitie legde tijdens de rechtszaak uit dat normaal in zaken als deze waarbij sprake is van een gewelddadige poging verkrachting, het OM een forse onvoorwaardelijk gevangenisstraf eist. Kijkend naar deze zaak en de rol van verdachte, vindt het OM dat hij niet meer terug naar de gevangenis hoeft, maar dat hij nog wel een werkstraf moet uitvoeren omdat hij onvoldoende onderzoek deed naar de wil van het slachtoffer, waardoor zij dupe is geworden van een fors geweldsincident. ‘Zij heeft zeer angstige momenten in haar eigen woning beleefd. Zij is overrompeld, geslagen, vastgehouden en kon geen kant op.’ Uiteindelijk kon ze na ongeveer 10 minuten de woning ontvluchten, maar het had niet veel gescheeld of hij had haar daadwerkelijk verkracht.’ De officier neemt mee dat de man open kaart heeft gespeeld, schuldbewust is en zijn excuses wilde aanbieden. Hij is zijn woning, vrouw en baan kwijtgeraakt en negatief in de media gekomen. Naast dat hij een werkstraf van 150 uur moet uitvoeren wat betreft het OM, vindt de officier een voorwaardelijk gevangenisstraf ook op zijn plaats. Daarnaast moet hij wat betreft het OM een schadevergoeding betalen. Voor mensen die zich op zulke sites begeven, is het van belang om goed op te letten en zij moeten niet zomaar uitgaan van de echtheid van dergelijke afspraken.

Buurman kwade genius

Voor de buurman, die het OM ziet als de kwade genius in dit verhaal, eist de officier van justitie een hogere straf en wat het OM betreft moet hij het grootste deel van de schadevergoeding betalen. De man lijkt niet goed te beseffen na de poging tot verkrachting wat hij heeft aangericht: hij bleef onder de naam van de buurvrouw met de andere verdachte chatten, ook toen het duidelijk was dat de 46-jarige man serieus was. De man greep niet in. Integendeel, door zijn toedoen stond er al een keer eerder een man voor de deur van het slachtoffer. Hij merkte dat de vrouw van niks wist en ging weg.
De 46-jarige man is naar oordeel van het OM wel strafrechtelijk verantwoordelijk, hij was geen willoos werktuig van de man uit Schagen. Hij had zelf beter onderzoek moeten doen. Daarom vraagt het OM vrijspraak voor ‘doen plegen’ voor de 58-jarige man. Hij dient naar oordeel van het OM wel schuldig te worden bevonden aan uitlokking van een poging tot verkrachting en het gebruik maken van persoonsgegevens van de vrouw, wat strafbaar is. Hij gebruikte niet alleen van het slachtoffer de identiteit maar deed zich op sekswebsites voor als nog drie andere vrouwen, die hij overigens goed kende. Hij deelde van deze vrouwen hun gegevens, zoals de namen en foto’s met tientallen mannen. Ook vertelt hij bijvoorbeeld naar welke kroeg één van hen gaat. Een ander krijgt meerdere keren vreemde telefoontjes en hij chat uit naam van één slachtoffer ‘komme maar rape’. De man geeft zich maandenlang uit voor de slachtoffers. Het lijkt erop dat hij vanwege een zoektocht naar spanning in een digitale fantasiewereld is gevlucht. Met oog op de ernst van de feiten vindt de officier van justitie een jarenlange gevangenisstraf passend voor deze man.